Inspirerende start #Healthgrowprogramma’s tijdens gezonde ontbijtbijeenkomst

01-04-2019

Met een inspirerende, gezonde ontbijtbijeenkomst heeft het team van het Health Innovation Park samen met haar netwerk in de Imminkhoeve het startsein voor de vier #Healthgrowprorgamma’s gegeven. Samen in beweging komen om innovaties in de zorg te versnellen in Overijssel. Dat was het centrale thema van de bijeenkomst. Met een groep partners en leden gaat het HIP nu aan de slag. Op 20 juni wordt voor het eerst de balans opgemaakt tijdens een netwerkdiner bij het TechMed Centre van de Universiteit Twente.

Imminkhoeve

Onder leiding van dagvoorzitter Laurens Jan Stam kregen de gasten een inspirerend programma voorgeschoteld. Na een warm welkom door HIP-directeur Kim Peters vertelde Esther van der Kooij, bestuurder van de Imminkhoeve, over de filosofie van haar instelling. De Imminkhoeve ontvangt per jaar zo’n 4.500 ouderen en kinderen met een beperking. Zij vieren hier in een veilige en comfortabele omgeving een zorgeloze vakantie. ,,Wij zijn zeer vereerd dat deze bijeenkomst hier georganiseerd wordt”, vertelt Esther voorafgaand aan haar verhaal. ,,Mooi om aan al deze mensen uit het zorgnetwerk te laten zien wat wij in huis hebben en ons verhaal te mogen vertellen. En goed om te benadrukken dat de Imminkhoeve inspeelt op het veranderende zorglandschap. We gaan ons nu ook steeds meer richten op activiteiten die gericht zijn op herstel, preventie en vitaliteit. Gezonde voeding en beweging is daar een belangrijk onderdeel van.”

Vier #Healthgrowprogramma’s

Vervolgens introduceerde Corine Böhmers, Business Developer van het HIP, de #Healthgrowprogramma’s ‘Domotica in Bouw en Wonen’ en ‘Technologie in WMO en Jeugdzorg’. Vanuit haar achtergrond als innovatiemanager in de welzijnszorg, weet Corine als geen ander welke vragen er leven rond deze thema’s. “Doordat deelnemers hun vakkennis en kunde inzetten en delen, krijgen de vragen over de mogelijkheden van technologie en domotica concreet vorm,” legt ze uit. “Met elkaar gaan we stappen zetten die zorgen voor laagdrempelige inzet van technologische innovaties. Daar ben ik van overtuigd.”


Ook Magda Hage gaf een introductie van haar #Healthgrowprogamma’s. Zij gaat aan de slag met Voeding & Beweging en met Connected Care. ,,We gaan het echt met elkaar doen”, benadrukt ze. ,,We maken vooraf geen vastomlijnd programma. De kracht zit er juist in dat we het samen vormgeven en bepalen wat we uiteindelijk willen bereiken. De data van alle bijeenkomsten zijn al gepland. Zet ze vast in de agenda!”

Samen bewegen met Pink Trainer

Het thema ‘Kom in Beweging’ kwam letterlijk tot leven tijdens de presentatie van Monique van Dijk van Pink Trainer. Na haar verhaal over het ontstaan van deze eHealth applicatie voor vrouwen met borstkanker was het tijd om alle gasten in beweging te krijgen. En dat lukte! Mannen in pak en vrouwen in zakelijke kleding maken samen een squad, bewegen hun armen in alle richtingen en gaan zelfs boxen. Een lekkere energizer, zodat iedereen met frisse energie naar de presentatie van Kim Peters kan luisteren. Haar bezoek aan het Mercy Virtual Care Center in de Verenigde Staten heeft haar veel inzichten gegeven.

Zorg op afstand is mogelijk en levert veel op

Uit het verhaal van Kim blijkt dat zorg op afstand in Amerika al veel heeft opgeleverd. Patiënten kunnen sneller naar huis, de tevredenheid van zorgprofessionals neemt toe, er zijn minder ziekenhuisopnames en er wordt ca 20 miljoen dollar besparing op de zorgkosten gerealiseerd. ,,Een belangrijke les die ik hier geleerd heb, is dat je gewoon moet starten”, vertelt Kim, ,,Gewoon beginnen, laten zien wat je doet, lef hebben en heel vaak je verhaal vertellen. Dan komt het van de grond. Wat mij betreft gaan we hier in de regio ook mee aan de slag. Vanuit het HIP kunnen we daar zeker een bijdrage aan leveren.”

Enthousiaste reacties

,,Een hele inspirerende bijeenkomst vond ik het”, zegt Ina Flierman van Revalidatiecentrum Roessingh na afloop. ,,De locatie is prachtig en ik vond vooral de verhalen van Monique van Dijk en Kim Peters erg interessant. Ik vraag me nu af waarom wij nog niet zo’n ziekenhuis met zorg op afstand hebben. Lijkt me mooi om daar aan mee te werken.”

Ook Rik van Dijk van bureau Jonge Honden heeft het naar zijn zin gehad. ,,Ik ga binnenkort aanhaken bij een van de #Healhgrowprogramma’s”, laat hij weten. ,,Daar kan ik zelf veel van leren, maar ik kan er ook mijn kennis over zorginnovatie inbrengen. Vandaag heb ik vooral veel geleerd van het verhaal over het Mercy Virtual Care Center. Bizar hoeveel dat kan opleveren. Wat mij betreft gaan we hier in Overijssel onder leiding van het HIP mee aan de slag.”

Eerste verbindingen gelegd

Directeur Kim Peters kijkt tevreden terug op de start. ,,Het is prachtig om het hele netwerk op deze manier bij elkaar te zien en te ervaren dat de deelnemers elkaar opzoeken. De eerste verbindingen zijn vandaag al gemaakt. Dat is geweldig! Je ziet dat het werkt om mensen vanuit de zorg, kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven bij elkaar te brengen. Ik kijk nu al uit naar de programmabijeenkomsten en het #Healthgrowdiner op 20 juni als we de eerste resultaten gaan delen.”

De bijeenkomst is mogelijk gemaakt door Health Holland
Foto’s: Freddy Schinkel, IJsselmuiden

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.