Gea Stoel werkt als coach via haar eigen bureau Harmony Coaching. Ze begeleidt mensen die door een ingrijpende gebeurtenis uit balans zijn en helpt hen om zichzelf weer te vinden. Haar opleiding tot rouw- en verliesbegeleider bracht haar op het idee om voor jongeren van wie de ouders in scheiding liggen of al gescheiden zijn, een spel te bedenken. Een spel dat het voor jongeren gemakkelijker maakt om over de scheiding van hun ouders te praten en hun eigen emoties daarbij. Samen met het Health Innovation Park onderzoekt ze momenteel of er ook een digitale versie van het spel op de markt zou moeten komen.

,,Ik heb tijdens mijn werk als coach vaak genoeg ervaren dat het voor kinderen, en zeker ook voor pubers, lastig is om te praten over hun emoties en ervaringen rond de scheiding van hun ouders”, vertelt ze. ,,Ook uit eigen ervaring weet ik hoe kinderen omgaan met rouw en verlies. Maar pas tijdens mijn opleiding tot rouw- en verliesbegeleider kwam ik op het idee om een spel te maken dat helpt om kinderen erover te laten praten. Dat is het spel ‘Hart op de tong’ geworden.”

Hartenstraat
Samen met haar dochter, die orthopedagogiek studeert, heeft ze het spel ontworpen en de juiste vragen bedacht. ,,Mijn dochter heeft meegedacht over welke vragen er op de kaartjes moesten komen en over de vormgeving van het spel”, vertelt Gea. ,,En ik ben trots op het resultaat. Het is een mooi bordspel geworden en ik heb ook al ervaren dat het werkt. Het spel bestaat uit een bord, kaartjes en dobbelstenen. Op het bord is de ‘Hartenstraat’ afgebeeld.  In deze straat staan verschillende huizen die symbool staan voor de verschillende fasen in het scheidingsproces. Per fase zijn er kaartjes met specifieke vragen. Kinderen bepalen met het gooien van de dobbelsteen welk kaartje ze trekken.”

Coaches en therapeuten
,,Het spel is niet alleen voor mezelf”, zegt ze. ,,Coaches en therapeuten kunnen het spel bestellen en voor hun eigen praktijk gebruiken. Het is wel aan te raden om eerst een training bij mij te volgen. Dan weet je pas echt goed hoe het spel werkt en welke gedachten erachter zitten. Zo combineer ik het vaak met systemische opstellingen. Dat doe ik dan met de poppetjes van Playmobiel. Dat spreekt de kinderen meer aan dan met blokken of andere voorwerpen. Vaak komen dan onverwerkte emoties of trauma’s naar boven waar je als coach of therapeut samen met het kind mee aan het werk kan.”

Digitale versie
Sinds kort is Gea Stoel lid van het HIP. Zij gaat meedenken met het #Healthgrowprogramma WMO en Jeugdzorg. Daarnaast gaat ze samen met Business Developer Corine Böhmers onderzoeken of een digitale versie van het spel gewenst is. ,,Jeugd doet veel online”, zegt Gea. ,,Dus wellicht is er vraag naar, maar ik vind het nog lastig omdat het spel eigenlijk samen met een coach of therapeut gespeeld moet worden. We gaan uitzoeken of en hoe we dit kunnen realiseren. Weer een mooi, spannend project. En ik weet zeker dat het HIP mij hiermee verder kan helpen.”

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.