Onder het motto ‘Van Boer naar Bord’ bezorgt Eten Uit De Regio dagelijks bij zorginstellingen producten voor een gezonde, smakelijke maaltijd. Groeten, vlees, fruit en zuivelproducten: allemaal van boeren uit de regio. Dit initiatief levert niet alleen smakelijke, gezonde maaltijden voor patiënten van de zorginstellingen op, maar het is ook winst voor de boeren en voor het milieu. Er zijn minder transportbewegingen en de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Hoe werkt Eten Uit De Regio? En wat heeft het HIP voor hen betekend? Erik Back, een van de initiatiefnemers, vertelt er meer over.

Het idee voor het opzetten van een regionale voedselketen met producten voor zorginstellingen leefde al langere tijd bij Erik. Al in 2013 ondernam hij de eerste activiteiten, maar toen was de tijd er nog niet rijp voor. ,,Er was wel interesse bij zorginstellingen voor regionale producten”, vertelt hij. ,,Maar zowel de boeren als de zorginstellingen waren er nog niet goed genoeg op voorbereid. Ik heb het idee toen maar even in de ijskast gezet. Begin 2017 werd ik echter weer benaderd. De Saxenburgh groep had interesse en er kwamen meerdere vragen vanuit mijn netwerk. Toen heb ik een samenwerking gezocht met een projectleider uit mijn netwerk. Hij heeft een marktanalyse gemaakt en een aantal waardevolle adviezen gegeven.”

Commercieel starten
Het belangrijkste advies uit deze marktanalyse was: begin commercieel en richt niet eerst een coöperatie van boeren op. ,,En dat hebben we gedaan”, laat Erik enthousiast weten. ,,We zijn begonnen met een aantal boeren in het Vechtdal en leveren inmiddels aan een aantal gerenommeerde zorginstellingen in het Vechtdal. We zitten nu in het stadium dat we alle praktische zaken moeten regelen, zoals logistiek, procedures en administratie. Daar hebben we adviezen en ‘handjes’ voor nodig. Maar het gaat hartstikke goed. Dagelijks leveren we al een behoorlijk aantal maaltijden.”

Expertise van het HIP
Erik heeft inmiddels de samenwerking gezocht om Eten uit de Regioverder te ontwikkelen. Tegenwoordig werkt hij samen met Henriëtte Herbschleb en Jan Roelof Meesters. Samen vormen zij nu de drijvende kracht achter Eten Uit De Regio. ,,Zij brengen allemaal hun eigen netwerk en kennis in”, zegt Erik. ,,Samen komen we al heel ver. Maar voor een aantal zaken hebben we expertise nodig. In het begin heb ik over ons idee gespard met Kim Peters, directeur van het Health Innovation Park.   Toen onze plannen concreter werden, hebben we Corine Böhmers van het Health Innovation Park ingeschakeld om uit te zoeken met welke risico’s en voorschriften we te maken hebben. Denk aan HCCP-voorschriften en aan richtlijnen van de NVWA bij verkeerde leveringen. De samenwerking was prettig en Corine heeft goed werk geleverd!”

Ambities voor de toekomst
Eten Uit De Regio
is uniek in Nederland en het team bruist van de ideeën en ambities om het verder uit te bouwen. ,,We willen uiteindelijk dat zorginstellingen en boeren uit de regio elkaar op een online platform weten te vinden”, licht Erik toe. ,,Zorginstellingen kunnen hierop aangeven wat er nodig is om bewoners gezonder te laten worden, bijvoorbeeld meer eiwitrijk voedsel of voeding met meer mineralen. Wij helpen de boeren bij het produceren daarvan. Zo kunnen zij straks producten op maat aanleveren. Op dit platform weet vraag en aanbod elkaar straks te vinden en is alle informatie zo transparant mogelijk. De herkomst van de producten is volledig te traceren. Een mooi perspectief waar we momenteel hard aan werken en waarvoor we zeker ook weer bij het team van het HIP aankloppen voor advies en ondersteuning.”

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.