Samen met het HIP werken aan medisch netwerk rond trombosepatiënt

11-04-2019

Sjef van de Leur is arts klinische chemie en Medisch Leider van de Trombosedienst Zwolle. Samen met IldikóSchreiber en Jolanda Groothuis is hij betrokken bij het EFRO-SPINZO-project dat via het Health Innovation Park loopt. Binnen dit project staat het verbinden van het zorgnetwerk rondom een trombosedienst centraal.

De Trombosedienst Zwolle is er voor trombosepatiënten in de regio. Zo’n 12.000 patiënten per jaar geven ze advies en begeleiding over antistollingsmedicijnen. ,,Het is heel belangrijk dat iemand met trombose goed advies krijgt”, zegt Sjef. ,,Deze medicijnen kunnen veel complicaties veroorzaken als de dosering of het gebruik niet juist is. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Wij berekenen per patiënt de juiste dosering en houden daarbij uiteraard ook rekening met eventuele andere medicijnen die iemand gebruikt.”

Preventief
Het team van de Trombosedienst werkt ook preventief. ,,Als mensen geopereerd moeten worden, worden ze beschermd tegen trombose. Ook dit is van belang, want soms is er een hoge stollingstijd. Wij zorgen dat mensen veilig de operatie ingaan.” De dienst werkt zowel vanuit het ziekenhuis, als vanuit regionale locaties. ,,Het is belangrijk dat we ‘dichtbij’ zijn”, zegt Sjef. ,,En we willen ervoor zorgen dat patiënten zo min mogelijk hoeven te reizen. Het mooist is het natuurlijk als ze thuis zelf een aantal dingen kunnen doen. Dat stimuleren we met de inzet van ICT-technieken.”

Portal
Patiënten kunnen via een speciaal portal zelf een aantal zaken regelen, zoals het meten van bepaalde bloedwaarden. ,,In het geval dat een patiënt van dit portal gebruik maakt, kijken wij op afstand mee”, vertelt Sjef. ,,Het systeem kan patiënten zelfs alerts geven als ze bijvoorbeeld een operatie krijgen of als er iets verandert in hun situatie. Voorwaarde om dit goed te laten werken, is dat ook apotheken, huisartsen en eventuele andere medisch specialisten die betrokken zijn bij de patiënt in de portal gegevens kunnen zetten. Dan hebben we het totaaloverzicht en kunnen we de juiste adviezen geven.”

Verbindingen leggen blijkt lastig
Dit klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt dit lastiger dan het lijkt. ,,Ziekenhuizen gebruiken andere ICT-platforms dan bijvoorbeeld huisartsen en apotheken”, licht Sjef toe. ,,En dan hebben we het nog niet eens over fysiotherapeuten of andere eerstelijns zorg. En toen kwam het HIP om de hoek. Het HIP zag meteen toen de Trombosedienst met dit platform begon, kansen en wees ons op mogelijkheden voor financiering via het EFRO-SPINZO project. Wij zijn daar op ingegaan en zij brachten ons in contact met ondernemers die gespecialiseerd zijn in het technisch koppelen van zorginstanties.”

Behoeften patiënt centraal
,,We hebben inmiddels een mooi aantal contacten opgedaan”, gaat Sjef verder. ,,Samen met Panton uit Deventer zijn we nu aan het kijken wie onze patiënten precies zijn, welke behoeften ze hebben en wat zij nodig hebben om zo veel mogelijk zelf thuis te doen. De waarde van het HIP is groot, dat hebben we wel gemerkt. Zij hebben de juiste contacten en weten precies wie wij nodig hebben. Dat scheelt ons veel tijd. Ook het feit dat ze meedenken en hun kennis van financieringsmogelijkheden is prettig. Een waardevolle partner! Wij hebben er vertrouwen in dat er iets moois uit de samenwerking komt.”

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.