Samen open staan voor nieuwe vormen van toekomstbestendige zorg


De zorgsector in Nederland verandert, dat staat vast. Er is een steeds grotere vraag naar zorg. We worden immers allemaal steeds ouder. En kritischer. We stellen – terecht – hoge eisen aan de kwaliteit van de zorg. Ook de zorgkosten nemen toe, wat niet zonder gevolgen blijft. Een van die gevolgen is dat er ziekenhuizen zijn die de zorg anders organiseren, anderen moeten zelfs de deuren sluiten. Zo’n ontwikkeling heeft grote impact op een regio. We zijn immers van oudsher gewend dat we een ziekenhuis in de buurt hebben dat een breed spectrum aan zorg kan bieden.

Samenwerken en open staan voor nieuwe vormen van zorg
Hoe kunnen we deze veranderingen het hoofd bieden en bouwen aan een toekomstbestendige zorgsector? In mijn ogen zit de sleutel voor succes in samenwerking in de breedste zin van het woord. Samen met een frisse blik en respect voor elkaar aan de slag gaan. Niet alleen met zorgorganisaties of daaraan verwante organisaties, maar ook met patiënten, ondernemers en andere partijen. Zij hebben vaak een andere kijk op de zaak en kunnen expertise en inhoud leveren die we als sector zelf soms niet in huis hebben.

Nieuwe zorgconcepten en USP’s
Uit zo’n gezamenlijke samenwerking kunnen wel eens heel andere zorgconcepten ontstaan dan die we nu kennen. Zorg op afstand, zoals ze bijvoorbeeld in de VS al bieden vanuit het Mercy Virtual Care Center, zou ook in ons land een oplossing kunnen zijn. In februari van dit jaar kreeg ik de gelegenheid om dit bijzondere ziekenhuis te bezoeken. Ik heb met eigen ogen gezien dat het werkt en ben ervan overtuigd dat dit ook in Nederland mogelijk is. Maar ook specialisatie biedt mogelijkheden. Niet ieder ziekenhuis kan alles bieden, daarom specialiseren zij zich steeds meer. Op die manier worden ze uniek en onderscheidend. Daar vaart de patiënt wel bij, want die kan terecht voor goede kwaliteit zorg. Maar er is meer, daar ben ik van overtuigd. Ontwikkelingen die we nu nog niet kennen of hebben ontdekt. Nieuwe technieken en innovaties helpen ons om nieuwe wegen te verkennen en te vinden.

HIP als aanjager nieuwe vormen van zorg
Het HIP draagt haar steentje bij aan het vormgeven van een toekomstbestendige zorgsector in onze eigen regio. Dat doen we onder andere met onze vier #Healthgrowprogramma’s. We zetten onze tanden samen met leden en partners in innovatievraagstukken op het gebied van eHealth, domotica, connected care en gezonde voeding & beweging als preventie. Ondernemers met innovatieve ideeën helpen we verder en we brengen die partijen bij elkaar die samen het verschil kunnen maken. En zo komen we steeds dichterbij nieuwe vormen van zorg en een kwalitatief hoogwaardige sector die ook nog betaalbaar is. Daar maak ik mij samen met mijn team met plezier sterk voor!

Kim Peters

 

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.