V3Rlabs ontwikkelt samen met Revalidatiecentrum Vogellanden en studenten van Windesheim virtuele revalidatiegames voor herstel na zenuwletsel

31-10-2019

Ondertekening van de samenwerking

Revalidatie met behulp van virtual reality maakt de therapie om te herstellen spannender en minder suf, dat is het idee. Coen Kniknie van V3Rlabs werkt samen met Revalidatiecentrum Vogellanden en studenten van Windesheim aan ‘virtuele revalidatie’. Vogellanden gebruikt tot nu toe vooral de spiegeltherapie bij revalidatie. Om elkaar ervan te overtuigen dat de spiegeltherapie überhaupt mogelijk is met virtual reality, ontwikkelen studenten van Windesheim samen met V3RLab een prototype met twee games.

Hersenen foppen
De Vogellanden zet spiegeltherapie in bij mensen die hun ledematen (tijdelijk) minder goed kunnen gebruiken door zenuwletsel. Op dit moment gebeurt dat nog door de patiënt plaats te laten nemen aan een tafel met daarop een spiegel. Achter de spiegel plaatsen ze de beschadigde arm. De hersenen nemen vervolgens bewegingen van de gezonde arm waar als bewegingen van de beschadigde arm, dankzij het spiegeleffect. Zo wordt niet alleen het hersengebied van de niet-beschadigde arm geprikkeld, maar ook die van de beschadigde arm. Dankzij die stimulans is een patiënt na zenuwletsel sneller in staat zijn arm weer meer te gebruiken. Deze methode is niet erg enerverend. Wanneer je er een spel van maakt, wordt het een stuk interessanter.

Gamification
Dat was ook het inzicht dat Coen Kniknie van V3Rlabs kreeg toen zijn zoontje meer buiten ging spelen door de befaamde Pokemon game. Coen: ‘Met gamification kun je gedrag positief beïnvloeden. Vanuit die wetenschap ontstond bij mij het idee om virtual reality in te zetten voor revalidatie.’ Hij bespreekt zijn idee met Gido Hakvoort, HBO-ICT-docent op Windesheim en onderzoeker bij het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg. ‘Virtuele Revalidatie is een studieonderwerp dat potentieel een enorme impact heeft voor de zorg. Bovendien heeft dit project veel leeraspecten in zich; design en programmeren, hardware en software, front en backoffice. Die veelzijdigheid maakt het ook ontzettend boeiend voor onze ICT-studenten’.

Meer vrijheid bij revalidatie
‘Het onderwerp past perfect binnen de visie van de Vogellanden,’ vult Edwin Nibbering aan. Als ICT-manager leidt hij het e-Health programma van het revalidatiecentrum. ‘We werken toe naar een meer virtuele samenwerking tussen patiënt en behandelaar waarbij we revalideren zoveel mogelijk tijd- en plaatsonafhankelijk willen maken. De patiënt krijgt zo meer vrijheid. En de behandelaar is in staat om, alhoewel op afstand, nog meer betrokken te zijn bij het revalidatieproces.’

Virtueel kleien en vuurvliegjes vangen
Om elkaar ervan te overtuigen dat de spiegeltherapie überhaupt mogelijk is met virtual reality, ontwikkelen studenten van Windesheim samen met V3RLab een prototype met twee games. In het ene spel wordt de patiënt uitgedaagd om virtuele homp klei te boetseren. In de ander bevindt hij zich in een wereld met vuurvliegjes, die hij kan aantikken en besturen. De gezonde arm beweegt, maar de VR-bril toont de andere arm in actie. Conclusie: Het lijkt veelbelovend, zo laten ook enkele patiënten weten die de games testen.

Studenten op locatie
Inmiddels heeft het Center of Expertise TechForFuture subsidie toegekend en is de consortiumovereenkomst getekend voor een mooie samenwerking. De komende twee jaar werken studenten van de ICT-opleiding in wisselende samenstellingen aan het project. Kevin Wedman is een van de enthousiaste studenten: ‘We werken op locatie bij de Vogellanden. Daardoor zijn we veel in contact met patiënten en medewerkers. Het maakt dat we deze stage heel anders beleven dan andere stages. Je werkt niet alleen voor een cijfer, maar kunt echt iets betekenen voor de patiënten.’
Ook Vogellanden is enthousiast en hoopt dat het aanslaat en dat het de revalidatieperiode kan verkorten.

Trots
Het Health Innovation Park is trots op haar leden Windesheim, Vogellanden en Coen Kniknie van VR3Labs. ,,Een supermooi initiatief”, zegt directeur Kim Peters. ,,Een mooi voorbeeld van een innovatie waar zowel cliënten als de behandelaars profijt van hebben. Goed ook om te zien dat een samenwerking tussen deze partijen zo’n mooie innovatie oplevert. Ik wens alle partijen veel succes bij het verder ontwikkelen van de virtuele revalidatie.”

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.