Nieuw lid: 8D Games maakt Serious Games op maat

17-12-2019

Onlangs is 8D Games lid geworden van het HIP. Een bedrijf uit Leeuwarden dat zich heeft gespecialiseerd in het maken van serious games. Dat zijn spellen die in de eerste plaats gemaakt zijn om een probleem op te lossen of om een (leer)doel te bereiken. Eigenaar Maarten Stevens vertelt hoe het bedrijf werkt, wat een bedrijf uit Friesland in de regio Zwolle kan betekenen en wat zijn verwachtingen van de samenwerking met het Health Innovation Park zijn.

Maarten Stevens is creatief therapeut van oorsprong en zet die ervaring in voor zijn huidige bedrijf, 8D games. ,,Ik heb in het verleden gewerkt in GGZ-instellingen”, vertelt Maarten. ,,Ik ontwikkelde voor cliënten van deze instellingen verschillende non-verbale therapieën. Denk dan aan therapie met drama, psychomotore therapie of beeldende therapie . Ik merkte dat ik dat ontzettend leuk vond en ben toen in 2005 begonnen met het ontwikkelen van speltherapieën. Doordat de GGZ-instellingen moesten bezuinigen, kon ik dit bedrijf niet verder ontwikkelen. In 2015 ben ik daarom gestart met 8D Games.”

Games op maat

En dat is een succes. Er werken inmiddels tien mensen bij het bedrijf, dat gevestigd is in Leeuwarden . Maarten startte in zijn eentje, maar de vraag naar serious games neemt toe en het bedrijf groeit. ,,Wij ontwikkelen met ons team digitale games in bijvoorbeeld app-vorm”, licht hij toe. ,,Alle spellen die we maken, worden op maat gemaakt. We werken met de scrummethode, waardoor onze cliënten bij het hele proces nauw betrokken zijn, we luisteren naar de opdrachtgever en verdiepen ons in de doelgroep. Zo stellen we de vraag waar de cliënt gevoelig voor is. Waar loopt hij of zij warm voor en waarvoor juist niet? Wat is zijn of haar hulpvraag en welk doel wil de cliënt bereiken? Met de antwoorden op die vragen gaan wij aan de slag.”

Valpreventie

Een mooi voorbeeld van een serious game die 8D Games maakte, is het spel waarmee ouderen hun coördinatie kunnen trainen, zodat ze minder risico lopen om te vallen. ,,Onderzocht is dat als ouderen een wiegende beweging van links naar rechts maken met het bovenlijf, zij stabieler staan”, vertelt Maarten. ,,Die beweging hebben wij in de game vertaald naar een schaatsbeweging. Een sensor meet vervolgens de bewegingen van de oudere en stuurt de data naar de behandelend arts. Die kan meteen zien of er afwijkingen zijn en of er verbetering plaatsvindt. Om het spel leuk te maken, hebben we op het schaatsparcours mooie bochten toegevoegd en bruggen en obstakels waar de speler omheen moet.”

Motivatie neemt toe

Met de serious games van 8D Games wordt het doen van therapeutische oefeningen leuker, veiliger en effectiever. ,,We zien dat cliënten het ontzettend leuk vinden om hun oefeningen op deze manier te doen. Zonder de game moeten ze zich er vaak toe zetten, nu willen ze soms na een uur nog niet stoppen”, laat Maarten lachend weten. ,,Daarnaast worden de resultaten van de oefeningen veel inzichtelijker omdat ze met de sensor worden gemeten en zijn bepaalde bewegingen uitgesloten in de game, waardoor het doen van de oefeningen ook nog eens veiliger wordt. Dat is vooral voor ouderen een groot voordeel.”

Actief meedoen

,,Wij hebben inmiddels veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen van serious games”, zegt Maarten met gepaste trots. ,,We hebben al zo’n 80 games ontwikkeld. De kennis en ervaring die we daarmee opgedaan hebben, delen we graag met het netwerk van het HIP. We kwamen er onlangs achter dat in de regio Zwolle geen game-ontwikkelaars actief waren, maar dat er wel vraag naar is. Daarom maken wij vanaf januari regelmatig gebruik van de flexplekken op het Health Innovation Park. Organisaties die interesse hebben, kunnen een afspraak maken of een keer langs komen. Mensen die meer willen weten over serious gamen of die contacten in die wereld zoeken, kunnen bij ons terecht. Ik heb als secretaris van de Dutch Game Association een groot netwerk. Daarnaast gaan we meedenken in een van de #Healthgrowprogramma’s en kijken we er naar uit om samen met de business developers van het HIP programma’s en producten te ontwikkelen. We willen graag actief meedoen!”

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.