Het Health Innovation Park is blij met nieuw lid The eNose Company!

26-02-2020

Wij zijn er trots op dat we The eNose Company als nieuw lid mogen verwelkomen. The eNose heeft adem testen ontwikkeld waarmee ziektes opgespoord kunnen worden. Deze manier van detecteren van ziektes biedt enorme voordelen voor de patiënt, want de methode is zeer patiëntvriendelijk omdat het niet invasief is. Wat is dit precies voor methode en wat verwacht The eNose Company van het lidmaatschap van het HIP? Eigenaar André Elands vertelt er graag meer over.

,,De ademtest die wij ontwikkeld hebben, is een zeer betrouwbare test”, zegt André vol overtuiging. ,,Het is een extra hulpmiddel voor de medisch specialist en daarbij is het ook nog eens enorm kostenbesparend voor de gezondheidszorg.” André staat samen met Henny Oord en Jan-Willem Gerritsen aan de wieg van het bedrijf. Samen richtten zij in 2013 The eNose Company op waar momenteel 8 mensen werkzaam zijn.”

Elektronische neus
De mannen gingen aan de slag en ontwikkelden een speciale elektronische neus, de Aeonose. ,,We hebben eerst op drie vlakken een basis gelegd”, laat André weten. ,,We keken naar het technologische aspect en onderzochten hoe je gassen kan digitaliseren. Daarnaast beantwoordden we de vraag hoe je alle data verwerkt en hoe je per ziekte algoritmes kan verwerken. Tot slot is ook het klinische aspect belangrijk. Er zijn veel klinische studies gedaan, die hebben geleid tot onder andere multicenter validatie studies voor diverse ziektes zoals darmkanker, longkanker en schildklierkanker. Uiteindelijk kwamen we zo bij de Aeonose.”

Geloofwaardigheid
The eNose Company heeft lang moeten werken aan de geloofwaardigheid van het apparaat, omdat bijna iedereen sceptisch was. ,,Het lijkt gewoon “to good to be true”, verklaart André. ,,In een apparaat 5 minuten in- en uitademen en de diagnose rolt eruit. Ik zat ooit een keer aan tafel met een medisch specialist, een hoogleraar, waarbij de emotie van zijn gezicht te lezen viel. Van ongeloof naar sceptische vragen, naar totale euforie en weer terug naar ongeloof! Dit is de uitkomst voor het diagnosticeren van ziektes!”

Bewijs geleverd
Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat de Aeonose werkt. De scepsis verdwijnt, omdat er zoveel bewijs is dat het werkt. Voor darmkanker bijvoorbeeld zijn er 3000 patiënten in diverse ziekenhuizen gediagnosticeerd door de ademtest in de Aeonose. ,,We kunnen dan ook met gepaste trots zeggen dat we in het derde kwartaal van 2020 de Aeonose voor het opsporen van darmkanker op de markt kunnen brengen”, laat André weten. ,,Voor longkanker is dit begin 2021, en een ademtest voor Schildklierkanker verwachten we in 2022 op de markt te kunnen brengen.”

Op de vraag wat The eNose Company van het lidmaatschap van het HIP verwacht, antwoordt André dat hij dat nog gaat ervaren. Binnenkort gaat hij in gesprek met een van de Business Developers en dan wordt duidelijk wat beide partijen voor elkaar kunnen betekenen.

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.