Hippers on tour: innovaties spotten tijdens de e-healthweek

26-02-2020

Van 27 januari tot en met 1 februari was het e-healthweek. Een week vol activiteiten waarin nieuwe zorgtechnologieën centraal staan. Ook in onze regio bruiste het van de activiteiten. Ons HIP-team ging ‘on tour’ en bezocht een aantal activiteiten. Magda ging onder andere naar Roessingh Centrum voor Revalidatie en naar Vogellanden Centrum voor Revalidatie en Bijzondere Tandheelkunde. Corine woonde een themabijeenkomst bij van het Deltion College, hogeschool Windesheim en Dimence over de inzet van robots in Zorg en Welzijn. Jeanine bezocht de Zorgtechnologiemarkt van de samenwerkende zorgorganisaties in Salland. Wat hebben ze gezien en wat vonden ze er van?

Nieuwe innovaties
Dinsdag 28 januari koerste Magda  naar Enschede en bezocht zij de e-health markt van Roessingh Revalidatie. Ook woonde zij een inspiratiesessie bij. Roessingh Revalidatie is lid van het HIP en partner in het EFRO/SPINZO programma. ,,Ik heb in het Novalab op de e-healthmarkt mooie innovaties gezien”, vertelt Magda enthousiast. ,,Ook de stands van Telerevalidatie, Gamelab Oost, de Twentse Zorgacademie, het Living Lab Avelijn, 20 Face, Loohuis, Carint Reggeland, Twente University en Sensiks waren erg interessant. Bijzonder vond ik het dat ik de Wolk heupairbag heb gezien. Deze kan gebruikt worden door ouderen die risico lopen om te vallen. Ze beschermen er hun heupen mee. Een prachtige innovatie die veel mensen kan helpen om zo lang mogelijk actief te blijven in de maatschappij.”

 

Bijeenkomsten
Donderdagmiddag 30 januari bezocht Magda EFRO/SPINZO partner Vogellanden, waar bezoekers tijdens de bijeenkomst “e-health als brug naar een sterke regio” konden zien, doen en ervaren. En dat was veel: van een samen met Appbakkers ontwikkelde Vogellanden Vitaal App, waarbij gezonde leefstijl gekoppeld is aan katacoaching, tot een met Windesheim en V3RLabs ontwikkelde VR Spiegeltherapie. ,,Een inspirerende bijeenkomst”, laat Magda weten. ,,We hebben met elkaar geconstateerd dat samenwerking op het gebied van e-health leidt tot mooie innovaties die de menskracht versterken. Ook de inspiratiesessie bij Roessingh was interessant. ,,Zorgaanbieders, zorgfinanciers en zorgafnemers ontmoetten elkaar hier en samen bekeken vraagstukken rond e-health en zorgprocessen rond innovatie. Er kwamen een aantal mooie vervolgpunten uit.”

Robotvriendje Pleo
Corine liet zich verrassen bij de themabijeenkomst van Windesheim, Deltion en Dimence over robots in de zorg. Ze was razend enthousiast over Pleo, haar nieuwe robotvriendje. ,,Robots zijn geweldige assistenten en kunnen heel goed fungeren als een interactief maatje van een cliënt”, zegt Corine vol overtuiging. ,, De Pleo is een prachtig voorbeeld van hoe een robot interactief reageert op aanraking. En, robots zijn geweldige assistenten. Zij kunnen een geheugensteun zijn bij medicatie inname of fungeren als alarmassistent. Een voorbeeld van een Artificial Intelligence assistent is Emma Zorgt. Zij schakelt zelf iemand in voor hulp als de cliënt daar om vraagt. Ik geloof in de inzet van zorgtechnologie en voorspel dat deze ontwikkeling een grote vlucht gaat nemen. Ik denk zelfs dat we door deze technologieën, aangevuld met Artificial Intelligence en gebruik van Deep Data en machine learning tot betere en snellere diagnoses en betere behandelingen kunnen komen.”

Zorgtechnologiemarkt 12 Sallandse Zorgorganisaties
Jeanine reisde af naar Deventer. In het Go Ahead Eagles Stadion organiseerden 12 Sallandse Zorgorganisaties een zorgtechnologiemarkt. Er waren veel stands met de nieuwste technologieën. Daarnaast was het mogelijk om je te laten inspireren door lezingen en er was een echte Escape Room, waarin je met behulp van technologie moest uitzoeken wat er met bewoner Harm aan de hand was.  Jeanine was erg onder de indruk. ,,Ik heb veel technologieën gezien. Van robot Zora tot de Magic Mirror. Zelfstandig met Zorg, lid van het HIP, was onder andere ook aanwezig, het was bij alle stands lekker druk. Goed om te zien dat zo’n event leeft in de regio.”

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.