Unieke samenwerking tussen ons lid Panton en Auping levert productie gecertificeerde FFP2 maskers op

30-04-2020

Ontwerpbureau Panton en beddenfabrikant Auping hebben de handen ineen geslagen voor het produceren van FFP2-maskers voor de zorg. Panton zag binnen haar eigen klantenkring dat er een schreeuwend tekort was aan deze maskers en ondernam actie. Het netwerk werd ingeschakeld en men handelde pijlsnel. Het resultaat: over enkele weken worden 400.000 gecertificeerde mondmaskers per week geproduceerd. Hoe kwam Panton op het idee en hoe kon dit zo snel in werking gezet worden? Jasper Brands, creative director bij Panton, vertelt er vol enthousiasme over.

,,Wij werken onder andere voor het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen”, vertelt Jasper. ,,En we zagen dat ze daar zelf mondmaskers aan het maken waren. Begrijpelijk, gezien de noodzaak om te werken met deze mondmaskers en de tekorten daaraan. Wij wilden hen graag helpen zodat zij zich vooral weer op de zorg voor patiënten konden richten. We belegden op een vrijdagavond in maart een call en nodigden hiervoor een aantal partijen uit ons netwerk uit, waaronder Auping en een aantal experts op het gebied van medische hulpmiddelen. Tijdens deze call bleek dat veel bereidheid bestond om mee te werken. Meteen werd een doel gesteld: onderzoeken welke mogelijkheden wij hebben om in Nederland FFP2 mondmaskers te produceren.”

Juiste materiaal
,,Auping gaf aan mee te willen ontwikkelen en de maskers te willen produceren”, vertelt Jasper verder. ,,Dat was fijn, want zij zijn experts op het gebied van het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige textiele producten. Maar we moesten natuurlijk wel uitzoeken van welk materiaal wij FFP2 maskers konden maken. Een internationale norm beschrijft waar een FFP2 masker aan moet voldoen, maar daarin staat niet welk materiaal precies gebruikt moet worden. En dat is wel belangrijk, want deze categorie mondmaskers moeten minimaal een efficiëntie van 94% hebben en moeten ook luchtdoorlatend zijn. Anders wordt het ademen te zwaar voor de gebruiker. Na wat onderzoek via het netwerk van Panton en Auping hebben we uiteindelijk de juiste materialen gevonden. Maar de mondmaskers moeten natuurlijk wel gevalideerd worden. Ook dat was een zoektocht.”

Valideren
In Nederland bleek geen testmogelijkheid voor mondmaskers te zijn. Panton schakelde wederom het eigen netwerk in. Met succes: inmiddels is een aantal testopstellingen beschikbaar. Daarnaast kwam de overheid met een eis dat ook mondmaskers die in Nederland gemaakt worden een CE-markering moesten hebben. ,,Terecht natuurlijk”, laat Jasper weten. ,,Wij hebben ons meteen gemeld bij het ministerie, maar we waren niet de enige. Gelukkig konden we met behulp van een aantal contacten ervoor zorgen dat onze mondmaskers in heel korte tijd door een erkende Notified Body getest en gecertificeerd werden. Nu hebben we de CE-markering en kunnen we aan de slag met de productie.”

400.000 mondmaskers per week
Auping zat ondertussen niet stil en werkte aan de opzet van de productielijn. ,,In eerste instantie worden de mondmaskers nog handmatig gemaakt”, licht Jasper toe. ,,Maar de mensen van Auping werken hard aan de opzet van geautomatiseerde productielijnen. We verwachten dat deze vanaf volgende week gaan draaien. Over een aantal weken worden 400.000 mondmaskers per week geproduceerd. Wekelijks zijn 4,5 miljoen mondmaskers nodig, dus onze bijdrage lost niet het hele probleem op. Maar dit is wat we nu kunnen waarmaken. Gelukkig is er nog een partij in Nederland die start met de productie en, wie weet, kan Auping op termijn nog opschalen.”

Trots op Panton
Business developer Magda Hage is supertrots op Panton. ,,Ook hier zie je de kracht van een netwerk”, zegt ze. ,,Het is mooi om te zien hoe snel partijen kunnen schakelen en hun kennis en expertise kunnen en willen inzetten. Ik ben echt onder de indruk van de slagkracht van alle betrokken partijen en het resultaat.”

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.