NWO onderzoek Quirem samen met o.a. Radboudumc

27-08-2020

Recentelijk heeft Quirem Medical, een innovatief jong bedrijf uit Deventer, samen met een onderzoeksconsortium van Radboudumc, Universiteit Twente, UMC Groningen en vier andere bedrijven een NWO-subsidie voor publiek-private samenwerking toegekend gekregen. In dit project, ULTIMO genaamd, gaat onderzocht worden hoe levertumoren beter van binnenuit bestraald kunnen worden. Quirem maakt kleine radioactieve bolletjes, die met een katheter in de leverslagader worden toegediend. De bolletjes stromen met het bloed mee naar de tumoren, waar ze vastlopen in en rondom de tumoren waar ze de tumoren van binnenuit bestralen. Het effect van radio embolisatie, zoals deze therapie heet, hangt af van hoeveel bolletjes terechtkomen op de goede plek. Meestal kan je dat pas beoordelen na de behandeling zelf. Binnen dit project wordt onderzocht welke factoren invloed hebben op de verdeling van bolletjes, en hoe je die vervolgens kunt beïnvloeden om tot een nog betere behandeling te komen, het liefst in een ‘real-time’ setting zodat je direct kunt bijsturen.

De eerste stappen naar beter inzicht zijn al gezet binnen een ander project, in samenwerking met het Radboudumc. Daar wordt gekeken naar de precieze verdeling van de bolletjes tijdens de toediening. Dat dit mogelijk is, is mede dankzij het materiaal holmium wat in de bolletjes verwerkt zit. Dit metaal is goed te zien op een MRI-scan. Met deze nieuwe inzichten en innovaties wil Quirem zich inzetten voor betere uitkomsten voor patiënten met leverkanker.

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.