Moovd, nieuw lid van Health Innovation Park

Sinds 2020 is Moovd lid van het Health Innovation Park (HIP). Moovd ziet dat de inzet van geschikte, digitale zorgtoepassingen noodzakelijk is om kwetsbare mensen sneller en beter te kunnen helpen. Met digitale therapie wil Moovd de kwaliteit van leven verbeteren voor cliënten die gebukt gaan onder bijvoorbeeld PTSS, angsten en fobieën. Daarnaast is Moovd er ook voor mensen met licht verstandelijke beperkingen. Menno vertelt over de stappen die Moovd als start-up heeft gemaakt en over de samenwerking met het HIP.

Passie voor techniek
‘Sander en ik zijn met VR gestart omdat we onder de indruk waren van de technologie en ervan overtuigd waren waarde te kunnen leveren aan de samenleving.’ Moovd gebruikt, anders dan andere partijen, 360 graden videobeelden. Op de vraag wat het verschil is tussen 360 graden video en de traditionele ‘VR’ zoals de meeste mensen het kennen, legt Menno dit helder uit. ‘Bij VR-techniek maakt men een virtuele wereld waarin situaties worden geprogrammeerd. Het zijn lange arbeidsintensieve trajecten om deze virtuele werelden te maken. Bij Moovd kan de content vrij snel worden gecreëerd doordat gebruik wordt gemaakt van opnames die zijn gemaakt met een 360 graden camera. Zorginstellingen hoeven alleen een ‘standalone’ VR-bril in bezit te hebben om gebruik te kunnen maken van de VR-library.

VR van waarde in de zorg
‘In onze zoektocht naar waar VR de meeste waarde kon hebben, werden we een beetje naar de zorg toe gedreven,’ glimlacht Menno. In 2019 hebben we verschillende pilots gedaan binnen segmenten van de zorg en daar zijn hele gave en hoopgevende resultaten uit gekomen. Dat was eigenlijk ook het moment dat we beiden de bevestiging kregen dat we met de technologie veel waarde kunnen bieden aan de zorgsector en dat men behoefte heeft aan tools zoals deze.’

Waarom VR tijdens een behandeling
‘De combinatie van de blootstelling aan het trauma of angst middels VR en de psychologische ondersteuning zorgt ervoor dat mensen met trauma’s, zoals PTSS, op een betrouwbare manier behandeld worden.’ De cliënt gaat op in het trauma. Het traumatiseerde beeld wordt dankzij de virtuele ervaring meer reëel. De therapeut kan zo sneller bij de kern van het probleem van de cliënt komen. Dit levert zowel voor de cliënt als therapeut tijdswinst op. De cliënt herstelt sneller en de therapie kan sneller worden voltooid.’

Business Development bij het HIP
‘Via een zakenrelatie die verbonden is aan het HIP, zijn we in contact met het HIP gekomen,’ vertelt Menno. ‘In dat beginstadium hadden we behoefte aan structuur in de stappen die we moesten zetten en om lijn aan te brengen in het businessplan en in de opbouw van het pitchdeck. Daarnaast hadden we behoefte aan verbreding van ons netwerk in de zorgwereld om bekendheid aan Moovd te geven. Het Health Innovation Park heeft ons daarbij geholpen. Menno vertelt: ‘Dankzij de contacten van het HIP met de Universiteit Twente konden we filmopnames maken in een gesimuleerde operatiekamer van het TechMed Centrum. Deze 3D film wordt gebruikt bij de behandeling van getraumatiseerde Corona patiënten die op de IC hebben gelegen.’

Het juiste team
Menno focust zich op het externe commerciële gedeelte en Sander regelt voornamelijk de interne zaken. Een mooie combinatie waarin ze elkaar goed aanvullen. Daarnaast is Moovd op dit moment zoekende naar talentvolle mensen die het gaaf, interessant en een mooie uitdaging vinden om bij een start-up te werken. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat we de juiste mensen aan ons moeten binden om hier een succes van te maken, daar zijn we op dit moment erg druk mee. We zoeken medewerkers met kennis van psychologie om de inhoud en de validatie kloppend te maken; op technologisch gebied mensen om het gebruiksgemak van de applicatie verder te optimaliseren en op content gebied om de juiste vertaling van de praktijk naar VR-content te kunnen maken.’

MOOVD in de toekomst
‘Onze ambitie is dat Moovd over 5 jaar is geïmplementeerd in de zorgbranche. Nu merken we nog wel dat het vaak lastig is om aan tafel te komen bij zorgpartijen omdat mensen in het begin heel sceptisch zijn over de VR-techniek. Dat verandert zo gauw mensen zelf eenmaal de werking van de techniek hebben ervaren. De waarde van deze techniek heeft zich al lang bewezen en er zijn al diverse instellingen die er mee werken.
VR is inmiddels geen ‘nice to have’ meer in de zorgbranche maar door onze toepassing in te zetten, vergroot dit de kwaliteit van leven voor veel cliënten. Voor de instellingen levert het tijdswinst op en is onze toepassing uiteindelijk enorm kosten besparend. Zorginstellingen zoeken vaak naar manieren en tools die behandelingen kunnen verbeteren. Dat zijn de tools die wij maken.

Wij willen alle instellingen kennis laten maken met onze toepassing. We nodigen daarom iedereen uit om contact met ons op te nemen voor een demonstratie. Dit kan via info@Moovd.nl of telefonisch via 0851-309292.

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.