Afstudeeronderzoek Viaa studenten: knelpunten pas afgestudeerde hbo-verpleegkundigen

04-02-2021

Verpleegkunde studenten Janneke, Inge, Ineke en Jente van Hogeschool Viaa hebben hun afstudeeronderzoek uitgevoerd in opdracht van Health Innovation Park, bij Vogellanden, Centrum voor Revalidatie en Hogeschool Viaa. Om vroegtijdige hoge uitstroom van nieuw verpleegkundig talent te voorkomen, is onderzoek gedaan naar knelpunten die pas afgestudeerde verpleegkundigen ervaren bij de overgang van het onderwijs naar het werkveld. Het onderzoek is begeleid door onze HIPPER Corine Böhmers. Daarnaast hebben ze ook onderzocht welke rol het onderwijs kan spelen bij een passende overgang. Deze vraag is ontstaan doordat de zorg kampt met een tekort aan verpleegkundigen. Een tekort dat tijdens de huidige coronasituatie alsmaar groter wordt. Zo verlaten jonge verpleegkundigen regelmatig vroegtijdig de zorg waardoor er een vroegtijdige hoge uitstroom is van nieuw verpleegkundig talent.

Negatieve gevoelens door onbekwaamheid
De studenten zijn begonnen met de oriëntatie- en actiefase waarbij ze hebben onderzocht welke knelpunten jonge verpleegkundigen ervaren bij de overgang naar het werkveld. Hierbij is naar voren gekomen dat de verpleegkundigen negatieve gevoelens ervaren door het gevoel van onbekwaamheid. Janneke legt uit: “De opleiding Verpleegkunde is een erg brede opleiding waarbij je niet alles kunt leren voor alle verschillende werkvelden. Hierdoor kunnen er verschillende situaties voorkomen waarbij jonge verpleegkundigen zich onbekwaam voelen.”

Welke rol kan het onderwijs spelen om deze knelpunten weg te halen?

Het onderzoek van de studenten heeft aangetoond dat er geen grote veranderingen hoeven plaats te vinden om vanuit het onderwijs bij te dragen aan een passende overgang. Inge vertelt: “Het is van belang dat de studenten voorbereid worden op de negatieve gevoelens van onbekwaamheid. Het benoemen en bespreekbaar maken is eigenlijk al genoeg. Zo kan er bijvoorbeeld in een les klassikaal aandacht besteed worden aan het delen van ervaringsverhalen. Hierdoor kunnen de studenten zich gehoord voelen en van elkaar leren.”

De studenten hebben inmiddels hun eindpresentatie gehad en alle vier het afstudeeronderzoek succesvol afgerond. Wij wensen ze veel succes met hun verdere loopbaan! Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van innovatieve zorg? Schrijf je dan nu in voor onze HIP nieuwsbrief en mis niks!

 

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.