Indrukwekkend resultaat waarbij Health Innovation Park lid Van Remmen UV Technology betrokken is!

10-03-2021

Nieuwe techniek haalt 80 procent medicijnresten en 90 procent antibiotica uit afvalwater ziekenhuis

Meer dan 80 procent van de medicijnresten verdwijnt uit het afvalwater van een ziekenhuis, als dat water behandeld wordt met een nieuwe ozon en uv-technologie. Dat blijkt uit een proef van twee jaar door waterschap Rijn en IJssel bij Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Het waterschap noemt het resultaat van de proef een belangrijke stap voorwaarts. Medicijnresten zijn een steeds groter probleem aan het worden in het oppervlaktewater.
Het waterschap zette de proef op met gespecialiseerde bedrijven, waaronder Van Remmen UV Technology, en met Europees geld. Voor de deur van het ziekenhuis werd een container geplaatst waar al het afvalwater uit het ziekenhuis werd opgevangen. Na behandeling was 90 procent van de antibiotica verdwenen en 88 procent van de rƶntgencontrastvloeistoffen. Van andere medicijnresten verdween gemiddeld meer dan 80 procent. De laatste resten kan de gewone rioolwaterzuivering wegzuiveren zodat schoon water naar beken en rivieren stroomt, zegt het waterschap. De zuivering desinfecteert ook virussen en bacteriƫn uit het water.

Meerdere proefprojecten
Vooral door vergrijzing worden steeds meer medicijnen gebruikt die via wc-bezoek in het riool terechtkomen. Medicijnresten bedreigen de ecologische kwaliteit van water. Ook drinkwaterbereiding wordt steeds lastiger. Daarom zoeken waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met gemeenten, de farmaceutische industrie en de zorgsector naar betaalbare manieren om het probleem aan te pakken. Er lopen meer proefprojecten bij waterschappen, maar daarvan zijn nog geen resultaten bekend. (ANP)

Bron; Skipr 8 maart 2021

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.