EFRO SPINZO partner Vogellanden aan het woord

SPINZO

Samen met andere Overijsselse zorginstellingen is SPINZO partner Vogellanden Centrum voor Revalidatie en Bijzondere Tandheelkunde aangesloten bij het project ‘Specialistische zorg thuis’, ook wel het SPINZO project genoemd. Binnen dit project zetten de partners zich in om innovatiegerichte zorg op afstand te bevorderen.

Vogellanden is een centrum voor revalidatie en bijzondere tandheelkunde. Het centrum biedt specialistische revalidatie aan kinderen en volwassenen. Mariëlle Zwaga (Lean manager bij Vogellanden) vertelt: “Dit doen wij vanuit een coachende visie, wij coachen onze patiënten en elkaar naar een zo goed mogelijk leven.”

Behoefte aan nieuwe digitale behandelmogelijkheden
Vogellanden heeft zich aangesloten bij het SPINZO project omdat ze merkten dat patiënten steeds vaker de behoefte hadden aan nieuwe digitale behandelmogelijkheden. Zo kregen ze regelmatig vragen van patiënten als: Kan ik ook vanuit huis de oefeningen doen? Is het ook mogelijk om met mijn therapeut te beeldbellen zodat ik niet naar locatie hoef te komen? Om zich als organisatie verder te ontwikkelen wat betreft zorg op afstand heeft de Vogellanden zich aangesloten bij het SPINZO project. “Bij ons staat binnen het SPINZO project de vraag centraal hoe wij zorg op een mooie manier thuis bij de patiënt kunnen krijgen. We willen dat de patiënt onafhankelijk van plaats en tijd op een leuke en motiverende manier kan revalideren”, aldus Mariëlle.

Van beeldbellen tot een virtuele revalidatie omgeving en een kindvriendelijke app
Vogellanden werkt binnen het SPINZO project aan verschillende casussen. Allereerst hebben ze beeldbellen binnen de organisatie toegepast omdat ze dit uit eigen ervaring prettiger vinden dan telefonisch bellen. Voor het beeldbellen hebben ze technische ondersteuning gegeven aan de medewerkers en zijn ze aan het evalueren wat ze hierin kunnen verbeteren. Daarnaast zijn ze ook druk bezig om te onderzoeken hoe ze instructies en huiswerk bij de patiënt thuis kunnen krijgen.

Mariëlle: “We hebben een revalidatie app in gebruik genomen waarbij inmiddels iedere therapeut, dokter en verpleegkundige van ons een licentie heeft voor de app. We zijn ook aan het kijken of we de app kind- en jong vriendelijker kunnen krijgen om de app aantrekkelijker te maken voor de jongere doelgroep.” Naast de revalidatie-app hebben we zelf een app ontwikkeld gericht op vitaliteit. Preventie is een belangrijk aandachtpunt in onze therapie en deze app ondersteunt bij het aanleren en in stand houden van een gezonde leefstijl. Tot slot is de organisatie binnen het project hard bezig om spiegeltherapie en balanstherapie in een virtuele revalidatie omgeving te gieten. Dit doen ze in samenwerking met V3Rlabs en studenten van Hogeschool Windesheim en Vakschool Cibap. “De testfase met gezonde proefpersonen is inmiddels succesvol afgerond en de volgende stap is om de virtuele spiegeltherapie toe te passen met echte patiënten”, aldus Mariëlle.

Samenwerking met andere SPINZO partners
Doordat meerdere zorginstellingen zich hebben aangesloten bij het project staat Vogellanden er niet alleen voor. “Het is heel leuk om van elkaar te leren en ervaringen met elkaar te kunnen delen. Ik zie het echt als een meerwaarde dat we dit samen kunnen doen”, verteld Mariëlle. Voor het ontwikkelen van de revalidatie app heeft de organisatie bijvoorbeeld de handen ineen geslagen met SPINZO partner Revalidatiecentrum Roessingh en Roessingh Research & Development.

De komende tijd gaat Vogellanden verder met het ontwikkelen en professionaliseren van digitale behandelmogelijkheden. Mariëlle geeft aan: “Ik zou eigenlijk zeggen dat het SPINZO project geen project meer is, maar een aandachtsgebied wat nooit meer gaat ophouden.”

Meer weten over het SPINZO project en de partners die zich bij dit project hebben aangesloten? Klik hier voor meer informatie.

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.