Wij verwelkomen ons nieuwe lid Blindsight Mobility

22-06-2021

Onlangs heeft Blindsight Mobility zich aangesloten als lid bij het netwerk van Health Innovation Park. Samen met de andere leden zet Blindsight Mobility zich in voor een toekomstbestendige zorg. Mede-oprichter Michiel van den Berg vertelt vol enthousiasme over Blindsight Mobility en de keuze om lid te worden van Health Innovation Park.

Het alternatief voor een blindengeleidehond
Michiel heeft samen met zijn compagnon Meindert van de Berg in 2019 Blindsight Mobility opgezet. Blindsight Mobility werkt aan de ontwikkeling van de Sightguide: een elektronisch alternatief van een blindengeleidehond. Met slimme sensoren neemt het elektronische alternatief de omgeving waar en brengt het de gebruiker van A naar B. Michiel vertelt: “Mensen gaan er vaak van uit dat als iemand blind is, diegene een blindengeleidehond neemt. Echter vergeten ze vaak dat het ook voor kan komen dat iemand geen fan is van honden of bijvoorbeeld door het geloof geen hond in huis mag houden.” Michiel en Meindert vallen beide onder de doelgroep visueel beperkten doordat Michiel slechtziend is en Meindert inmiddels volledig blind. Samen zijn ze gaan nadenken over een alternatief voor de blindengeleidehond. Het doel? Een product ontwikkelen dat dezelfde vrijheid kan bieden als een blindengeleidehond, maar niet de nadelen van een levend wezen heeft.

Meedenkpanel
Er zijn inmiddels verschillende alternatieven op de markt voor een blindengeleidehond. Volgens Michiel wordt er echter nog te vaak vanuit technisch oogpunt gekeken waardoor de techniek volgens hem niet aansluit op de behoeften en wensen van de gebruiker. Michiel licht toe: “De behoefte is om begeleid van A naar B te komen zonder hier zelf over na te hoeven denken. Het alternatief van een blindengeleidehond moet de zichtfunctie overnemen en ook autonoom beslissingen nemen. Hier gaat het vaak mis doordat de huidige alternatieven bijvoorbeeld alleen een waarschuwing geven als er een obstakel is.” Om de behoeften van de doelgroep mee te nemen, werkt Blindsight Mobility nauw samen met de doelgroep. Zo zijn er diepte interviews afgenomen onder een brede doelgroep en is er een meedenkpanel opgezet. In dit meedenkpanel zitten verschillende mensen met een visuele beperking van volledig blind tot slechtziend en van met blindengeleidehond tot zonder. “De leden van het panel denken met ons mee om tunnelvisie te voorkomen en een product te ontwikkelen waar daadwerkelijk behoefte aan is”, aldus Michiel.

Sightguide op de markt
Blindsight Mobility is op het moment nog druk bezig om de Sightguide te kunnen lanceren op de markt. Michiel hoopt in 2024 het product te kunnen lanceren. De techniek is volgens Michiel vrij complex en er zijn nog verschillende uitdagingen zoals de financiering. Michiel doet daarom een oproep aan de leden van Health Innovation Park: “Wij zoeken nog de juiste ingangen om in gesprek te gaan met zorgverzekeraars over het product en eventuele vergoedingen. Als er leden zijn die zelf eerder een product bij de zorgverzekeraar in het pakket hebben gekregen of ons met de juiste personen in contact kunnen brengen, dan horen wij het graag!”. Kun jij iets voor Blindsight Mobility betekenen? Neem dan contact met hen op via de website. Samen kunnen we immers onze krachten bundelen!

Samenwerking met Windesheim
Blindsight Mobility werkt al gedurende een jaar samen met Hogeschool Windesheim in consortium. Samen met het Lectoraat ICT innovaties in de zorg zijn diverse opleidingen aan dit project gekoppeld. Zo werkt de minor Conceptstudio aan het ontwerp van Sightguide. Naast Conceptstudio en Future Technology werken er ook een aantal stagiaires en afstudeerders mee.

Sightguide de publieksprijs gewonnen op Winnovation en op XIC event

Dat het grote publiek de Sightguide een aantrekkelijke innovatie vinden moge duidelijk zijn, want de Sightguide heeft al een aantal publieksprijzen gewonnen! Zowel tijdens het XIC event, als bij de Winnovation (georganiseerd door Hogeschool Windesheim)

Lidmaatschap bij Health Innovation Park
Blindsight Mobility heeft zich als lid bij Health Innovation Park aangesloten vanwege het netwerk en de kennis en ervaring van Health Innovation Park. Michiel vertelt: “Health Innovation Park is voor ons een goed netwerkplatform. We moeten zorgen dat we iets zinvols doen, maar hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Mijn opa zei dan ook altijd: kennis heb je niet nodig, maar kennissen wel. Hier ben ik het helemaal mee eens. Ook krijgen wij vanuit Health Innovation Park begeleiding van een business developer. De kennis en ervaring van zo’n business developer helpt ons enorm!”

Meer weten over Blindsight Mobility en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Neem een kijkje op de website van Blindsight Mobility.

 

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.