Ambulance IJsselland over het SPINZO project

Verschillende Overijsselse zorginstellingen hebben de handen ineen geslagen in het SPINZO project. Het SPINZO project is een driejarig project waarbij de SPINZO partners zich inzetten om zorg op afstand te bevorderen. Ambulance IJsselland is een van de partners die zich heeft aangesloten bij het project.

Arjan Hanekamp werkt als manager Informatie & innovatie bij Ambulance IJsselland. Ambulance IJsselland is de ambulancedienst voor het westelijke deel van Overijssel. Arjan vertelt: “Wij staan 24/7 garant voor professionele ambulancezorg. Dit doen we met zo’n 30 ambulances in de regio.” Arjan is vanaf het begin betrokken geweest bij het SPINZO project en vertelt ons graag meer over dit project.

Innoveren als ambulancezorg

Als ambulancedienst vindt Ambulance IJsselland het belangrijk om te blijven innoveren. “We willen graag onszelf ontwikkelen en ons eigen proces innoveren. Dit zit in ons bloed als ambulancedienst” vertelt Arjan. Een aantal jaren geleden heeft Ambulance IJsselland zich daarom aangesloten bij het netwerk van Health Innovation Park. Arjan: “Health Innovation Park brengt verschillende zorginstellingen samen. Door hun platform kan onze organisatie gebonden worden aan andere zorgpartijen. Dit is voor ons erg waardevol.”

Zorgcoördinatiecentrum

Via Health Innovation Park heeft Ambulance IJsselland zich aangesloten bij het SPINZO project. Binnen dit project ligt bij Ambulance IJsselland de focus op het realiseren van het ambulancezorg proces binnen het te ontwikkelen zorgcoördinatiecentrum. Het streven hierbij is om volgens een zorgconcept te gaan werken waarbij verschillende zorgpartijen rondom een patiënt de afstemming met elkaar zoeken. Betrokken zorgpartijen zijn Medrie, Carinova, Icare, Zorg Centrale Noord en DImence. Arjan ligt toe: “Door samen om de tafel te gaan zitten, kunnen we zorgvragen van patiënten bespreken. De zorg wordt immers complexer en er is veel schaarste. Hierdoor worden er soms keuzes gemaakt die niet altijd in het belang zijn van de patiënt. Door een zorgcoördinatiecentrum kunnen we zorgen voor een optimale zorgverlening van de patiënt.”

Er zijn al verschillende stappen ondernomen om het zorgcoördinatiecentrum te realiseren. Zo zijn inmiddels verschillende partijen gezamenlijk fysiek aanwezig in de huisartsenpost. “Eerst waren er alleen tragisten van Medrie aanwezig, maar inmiddels zijn er ook een aantal plekken beschikbaar voor ambulancezorg, GGZ en de wijkverpleging. Hierdoor kunnen deze partijen elkaar snel vinden en gemakkelijker met elkaar overleggen” aldus Arjan. De pilotfase is inmiddels achter de rug en nu is het voor alle deelnemers om over te gaan tot finale realisatie.

Arjan kijkt erg positief terug op het SPINZO project en is blij met de behaalde resultaten. Meer weten over het SPINZO project en welke andere partners betrokken waren bij het project? Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

Heeft u een vraag?

Bel ons op 038 202 2022 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.